Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jenže rodinné návyky škola nepřebije. Akorát se objeví více dětí s poruchou příjmu potravy. Začíná to už v době příkrmů. Některé děti musí něco ochutnat až 20x než to začnou jíst. Třeba špenát. Jenže které maminka to ví a které to opravdu udělá, když jí dítě už popáté plive okolo sebe oběd, nebo svačinu. Je jednodušší dát dětem nějaký průmyslový výrobek, než strouhat zeleninu, podusit jí, nebo z ní udělat polévku.

A pokud je zvykem v rodině sedět na gauči u tv a pojídat u toho brambůrky, potom to budou dělat i děti. V rodině, kde se chodí na procházky a dělají se různé sportovní aktivity to děti převezmou. Samozřejmě jsou i výjimky.

0 0
možnosti
Foto

Tak to je skvělá zpráva, pokud cenově ve školní jídelně vyjde čočka stejně jako čerstvé ryby podle norského vzoru, pak směle do toho, jen se obávám, že vůbec nevíte, o čem je řeč. Prevence klidně může začít už v rodinách, jen je třeba je brutálně nedanit a nechat jim více finančních prostředků k dispozici a pak třeba i těm dětem koupí něco lepšího k jídlu. V současné době musí rodina s dětmi nejprve živit Brusel, pak místní politiky, pak "veselé nápady politiků na zavedení správné stravy do škol", pak ještě odvést brutální DPH z energií, pak utáhnout nesmyslné dotační výmysly obcí, měst a krajů, kdy je třeba přispět na jakousi trachtaci ve veřejném prostoru, dále pak na kulturu, potom na nějaké ekonesmysly a další zelené zhůvěřilosti, pak vodné, pak solidární, pak rozhodnutí zastupitelstva, pak různé rady a pracovní skupiny a pak a pak a pak, prevence může začít už v rodině, jen na to ta rodina musí mít, rodiny na to nemají, protože pod trestem musí živit darmožrouty, kteří disponují královskými radami. :-(

0 0
možnosti

Ve školní jídelně je pozdě, tyhle návyky musí dětí získat doma v rodině. Pokud se budou stravovat doma jako čuňata, jídelna to nevytrhne.

1 0
možnosti
Foto

J61a89n53a 22M68a49j27o43v57á

25. 5. 2017 20:35

Zdravěji jíst je určitě prima. Jednu polemiku si ale dovolím. Nevěřím ani trochu, že děti zkušenost ze školní jídelny, kde nevaří, ale "pouze" jedí, přenesou domů a budou s matkami připravovat jídla podle receptů z jídelny ani to, že se jim rodiny přizpůsobí.

V jiných oblastech (třídění odpadu) to fungovat může, protože tam se děti dozví JAK to mají udělat. V jídelně prostě obědvají a bude to dobré nebo méně dobré a to, jestli je to zdravé nebo méně zdravé děti fakt netrápi.

3 0
možnosti
Foto

Ne že by strava nebyla důležitá, ale mnohem důležitější je psychika. Můžete jít zdravě jak chcete, ale když vás společnost vede k životu v neustálém stresu, je vám zdravá strava houby platná. Vaše programy mohou být fajn, ale pokud jsou hrazeny ze státních peněz a tedy z peněz ukradených daňovým poplatníkům, kterým pak vysoká daňová zátěž snižuje příjmy natolik, že zdravá strava je to poslední co je zajímá, pak je ta vaše osvěta spíš škodlivá.

A pamlsková vyhláška je nesmysl, který staví na hlavu vaše snažení o osvětu. Nic neničí odpovědnost za vlastní zdraví a tedy i život tak, jako zbavení možnosti rozhodovat o svém žití. Stát přebírá výchovu do svých rukou, ale tu osobní odpovědnost prostě převzít nemůže. Výsledkem je prudký nárůst tzv. civilizačních chorob a celkově zhoršující se zdravotní stav obyvatelstva i přes veškerý pokrok v moderní medicíně.

3 0
možnosti
Foto

Když už je zde (o něco níže M. F. Pecharem) zmíněn učitel národů J.A. Komenský, je na místě připomenout ještě jeden jeho známý výrok: "Veškeré kvaltování toliko pro hovada dobré jest!"....;-O

0 0
možnosti
Foto

Proti civilizačním nemocem je nejlepší pivo. Podporuje trávení a do hospody je třeba dojít. Nyní to bude ještě umocněno zákazem kouření.

0 0
možnosti
Foto

A jak píše autor, „prevence musí začít už ve školní jídelně“.

Konečně – už Komenský píše:

„Poodrostou-li od mléka, zůstávati však sluší při věcech podobných mírně temperovaných, chlebu, máslu, kaši nějaké, vodě a pivu: tím porostou jako byliny při tekutých vodách.“

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS