Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Konec dětských psychiatrů v Čechách?

ČR se potýká se zoufalým nedostatkem atestovaných dětských psychiatrů, máme jich jen několik desítek, jejich průměrný věk navíc prudce stoupá. V čem je zakopaný pes? A jaká je šance na zahojení této bolístky českého zdravotnictví?

Nedávno jsem navštívil oddělení dětské psychiatrie a neurologie v Thomayerově nemocnici. Každé se nachází na jiném patře pavilonu U, ovšem vzájemně spolupracují a doplňují se. Dětem se tam vedle lékařů věnují i dobrovolníci ze spolku Lékořice (viz úvodní foto), který již od roku 2005 realizuje projekty pro psychickou podporu pacientů i zdravotnického personálu. Dětská psychiatrie tu byla zřízena už v roce 1964, počet lůžek se postupně snížil na 30. Dětská neurologie nabízí specializované služby pro pacienty z celé ČR, jde o superkonziliární pracoviště. Vedle ambulancí, kde je provedeno 4 až 5 tisíc výkonů ročně, disponuje 20 lůžky, k tomu 10 lůžek je určeno pro rodiče. Podle primáře MUDr. Jana Hadače zde pečují o novorozence (většinou předčasně narozené) až po jedince na prahu dospělosti. Soustředí se na epileptologii a epileptochirurgii, neurogenetiku, vývojovou neurologii a léčbu nervosvalových a progresivních nemocí nervového sytému. Z jeho vyprávění však vyplynul znepokojivý fakt – ČR se potýká se zoufalým nedostatkem atestovaných dětských psychiatrů – v celé republice je jich jen několik desítek!

Dětská a dorostová psychiatrie je obor velmi specifický, svou povahou překračuje v mnoha aspektech medicínské vzdělání, a to dokonce i v dospělé psychiatrii. Integruje poznatky biologické a psychosociální, přístupy farmakologické a psychoterapeutické. I proto je dětská psychiatrie nezastupitelná, a – bohužel – velmi komplikovaná. Nesprávná diagnóza může v některých případech vést k nenapravitelné stigmatizaci nezletilého pacienta z hlediska jeho sociální adaptace, sebehodnocení a budoucího uplatnění.

Dětská a dorostová psychiatrie vyžaduje 4-5letou přípravu v oboru psychopatologie a dětské psychiatrie, kvalitní psychoterapeutický výcvik a řadu dalších podmínek, než je tzv. pedopsychiatr schopen samostatně pracovat. Musíme si uvědomit a zároveň ocenit šíři poruch a okruhů, jimiž se pedopsychiatr musí zabývat a musí jim rozumět v souvislostech. Jsou to např. dětská schizofrenie, bipolární porucha, úzkostné poruchy, drogové závislosti a také poruchy na pomezí dětské sexuologie a dětské psychiatrie.

V současnosti je v oboru zaměstnáno asi 140 lékařů, z nichž ale někteří pracují jen na částečný úvazek. Věk pedopsychiatrů v klinické praxi postupně stoupá. Dobrou zprávou je, že atestovaní pedopsychiatři nám jen zřídka odchází do zahraničí. I tak naše zdravotnictví získává ročně jen 2 až 3 nové pedopsychiatry s atestací. Dětská psychiatrie v ČR má přitom relativně silné fakultní zázemí, a to v Praze, v Brně, Olomouci nebo Plzni. Disponuje toho času třemi profesory a několika docenty. Co se optimálního stavu v Praze týče, na každý pražský obvod by měl připadnout aspoň jeden pedopsychiatr. Potřebujeme další lůžková zařízení i nové ambulance. Problematika bude snad v budoucnu řešena propojením mezi poskytovateli péče: klinickými psychology, dětskými psychiatry a pedagogicko psychologickými poradnami – takový postup ovšem přinese pouze částečnou úlevu.

I v zahraničí sledujeme nedostatečný počet dětských a dorostových psychiatrů a je po nich velká poptávka. Pro zajímavost: délka objednávací doby v USA je 4 měsíce, v ČR 1 – 3 měsíce. Důležitá je přitom včasná indikace hlavně u dlouhodobých poruch, jako je ADHD (trpí jí 5-7 % populace), úzkostné poruchy (postihují cca 10 % populace) a vyhodnocení autistické problematiky (2 % populace). Pokud není léčba zahájena včas, tedy mezi 3-7 rokem věku dítěte, riskujeme vývoj série závažných diagnóz, jako jsou poruchy chování či osobnosti, úzkostně depresivní stavy atd.

Pedopsychiatrie má bezesporu obrovský celospolečenský význam, včasným odborným zásahem – s použitím stále se zdokonalujících metod - umožňuje odstranit aktuální psychické problémy a zabránit nepříznivému vývoji osobnosti dítěte až do dospělosti. Řešení výše popsaných problémů by mělo být jednou z priorit, protože – ruku na srdce – potřeba dostupné a adekvátní péče tohoto charakteru stále roste a nejinak tomu bude v budoucnu. Přes 13 procent dětské a adolescentní populace trpí během vývoje nějakou duševní poruchou. Souvisí to se zvyšujícím se tlakem škol a rodin na výkon dětí, s krizí rodiny, s výrazným nárůstem sociálně patologických jevů. Stoupá počet tělesně a psychicky týraných a sexuálně zneužívaných dětí apod. U traumatizovaných ratolestí se objevují akutní i chronické posttraumatické poruchy, deprese, o stoupajícím počtu sebevražd nemluvě. Jinak řečeno – naše společnost je v jistém ohledu nemocná a odnáší to mnohdy ti nejnevinnější. Co pro zlepšení situace může udělat každý z nás? Dopřát nejmladší generaci zdravé prostředí, pevné zázemí a pomocnou ruku v kruhu rodinném. Co se akademické a lékařské intervence týče, nové podněty a hlavně výsledky, doufám, přinese významný Světový kongres dětské a dorostové psychiatrie, který proběhne v Praze v roce 2018.

Autor: Radek Lacko | pondělí 5.6.2017 15:08 | karma článku: 14,19 | přečteno: 668x
  • Další články autora

Radek Lacko

Aby byla "nemocenská" efektivnější

Asi každého z nás zajímá, na kolik peněz a od koho máme nárok v době pracovní neschopnosti. Počínaje lednem 2018 nastala změna - co to znamená pro naše peněženky a jak by šel systém zefektivnit?

8.3.2018 v 10:02 | Karma: 8,49 | Přečteno: 275x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Radek Lacko

8 důvodů, proč by měl Nemocnici Na Františku provozovat magistrát

V poslední době se mě lidé často ptají, proč si vedení Magistrátu hl. města Prahy myslí, že by měla být Nemocnice Na Františku provozována magistrátem. Rozhodl jsem se proto hlavní důvody stručně a jasně pojmenovat.

21.2.2018 v 14:45 | Karma: 9,48 | Přečteno: 111x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Lacko

Primární lékařská péče - realita versus naše očekávání

Místo prvního kontaktu pacienta a lékaře označujeme jako primární péči. Ta zároveň představuje místo, kam se pacient pravidelně vrací. Je z mého pohledu neméně důležitá než nemocniční péče. Jak zlepšit její dostupnost a úroveň?

14.2.2018 v 14:09 | Karma: 0 | Přečteno: 63x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Radek Lacko

Jak dál s nejstarším zdravotnickým zařízením na území České republiky?

Současná debata o Nemocnici Na Františku mě vedla k prostudování zajímavé historie tohoto zařízení a k zamyšlení, jak v kontextu historie řešit její budoucnost.

13.12.2017 v 13:56 | Karma: 11,33 | Přečteno: 335x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Radek Lacko

Děti z pražských dětských domovů na dlažbě neskončí!

Včera na mě na internetu vyskočil pesimistický článek o tom, jak děti z dětských domovů napříč ČR nemají většinou šanci zapojit se po odchodu z ústavu do běžného života, především najít si bydlení, práci. Jaká je situace v Praze?

9.11.2017 v 11:54 | Karma: 7,85 | Přečteno: 316x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrah tělo ubodaného muže hodil do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno 

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  11:50

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Nezvládla jsem prodat svou práci. Neměla jsem lajky, řekla končící Langšádlová

25. dubna 2024  11:44

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, protože...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 597x
Radní hlavního města Prahy pro oblast zdravotnictví a bydlení, zastupitel MČ Praha 4, otec tří dcer, ekonom, vášnivý houbař, turista a milovník přírodních krás, čtenář sci-fi, jogín amatér...

Seznam rubrik