Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Horká linka 155 - nad Pražany bdí anděl strážný

15. květen je Dnem linky 155. A tak mi dovolte pár slov k pražské záchranné službě - organizaci, která letos slaví 160 let od založení. Jak si stojí v kontextu světa, Evropy, Česka? A co nového chystá? Třeba víc žen záchranářek...

Pražská záchranná služba je evropskou, ne-li světovou jedničkou v kvalitě a rychlosti poskytované zdravotní pomoci. Nové sanitky i výjezdové základny, navýšení počtu zaměstnanců, krizová připravenost, zachování rekordní dojezdové doby: to vše je součástí plánované strategie rozvoje Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy na roky 2017 – 2021.

K pacientovi se pražská záchranná služba dostane přibližně za 8 minut po zavolání na linku 155, přičemž zákonný limit je 20 minut. Náklady na jeden výjezd přitom dosahují republikového minima - tak dobře hospodaří. Mají plné stavy (svého času poddimenzované, nutno podotknout) špičkových lékařů či výborně proškolených záchranářů a dispečerů. A to i díky sofistikovanému systému vzdělávání s důrazem na kvalifikaci, celoživotní vzdělávání a kontinuální výcvik. Denně vyjíždí ke třem stovkám případů, často zachraňují životy prostřednictvím instruktáže po telefonu – mimochodem telefonicky asistovaná neodkladná resuscitace byla v Praze systematicky zavedena v roce 2002, jednalo se o jedno z prvních pracovišť svého druhu v Evropě. Pražané mnohdy ani nevědí, jaké mají štěstí, že bydlí právě v české metropoli. Záchranka nad nimi bdí skoro jako anděl strážný, statistika úspěšnosti resuscitací ji opět řadí ke světové elitě.  

Pražská záchranná služba, jejíž kořeny sahají do roku 1857, má v současnosti 19 základen a 65 vozů. Aktuální stav včetně personálního zajištění postačuje pro běžný provoz. Jenže! Dosavadní počty členů výjezdových skupin i množství základen a technické vybavení připouští jen omezené rezervy pro případ mimořádné, krizové situace (teroristický útok, povodně apod.). Na Magistrátu jsme proto ve spolupráci ze ZZS vypracovali plán postupné obnovy sanitních vozů. V čem spočívá? Ta nejstarší vozidla (250 tis. najetých km, stáří cca 6 let) budou dál sloužit, ale jen jako náhradní při výpadku u běžných oprav novějších vozů, a každý rok se nakoupí 15 nových. V roce 2021 by tedy záchranka měla disponovat 80 moderními sanitkami. Koho by zajímala cena: v současnosti hovoříme asi o 4,7 milionu korun za sanitku. Oproti starším modelům budou ty nové těžší a lepší o strojní nakládací systém transportních nosítek, rozvody anesteziologických rajských plynů, komunikační systém a další technické vymoženosti, které zvýší komfort a bezpečí pacientů i záchranářů.

Zdůrazňuji, že podmínky pro uspokojivé výsledky záchranky jsou stále těžší, pražský provoz houstne, aglomerace rychle roste. Vedle nové administrativní budovy záchranka potřebuje další výjezdová místa. Podle ředitele MUDr. Petra Koloucha by byl optimální počet základen 25 až 26. Krůček po krůčku se k tomuto číslu, věřím, dostaneme. Letos otevřeme stanoviště u ruzyňského letiště a v Průběžné. Dále to bude např. ulice Argentinská, Radotín, Modřany…

Do roku 2021 by se měl navyšovat také počet zaměstnanců – lékařů, zdravotnických záchranářů (a nově též záchranářek), řidičů, operátorů, vrchních a oblastních sester, dělníků. Celkem půjde o bezmála 100 lidí navíc.

Na závěr bych rád zmínil jeden ze zajímavých pilotních programů pražské záchranné služby - zpětnou kontrolu pacienta. Co to znamená v praxi? Ani poté, co se jedinec dostane z péče záchranky, ta o něj neztrácí zájem a monitoruje vývoj jeho zdravotního stavu. Taková zpětná vazba pomáhá v systematickém vylepšování postupů a metod.

Přes to všechno nám všem přeji, abychom záchranku - pokud možno - vůbec nepotřebovali.  

Autor: Radek Lacko | úterý 16.5.2017 8:30 | karma článku: 9,86 | přečteno: 199x
  • Další články autora

Radek Lacko

Aby byla "nemocenská" efektivnější

Asi každého z nás zajímá, na kolik peněz a od koho máme nárok v době pracovní neschopnosti. Počínaje lednem 2018 nastala změna - co to znamená pro naše peněženky a jak by šel systém zefektivnit?

8.3.2018 v 10:02 | Karma: 8,49 | Přečteno: 275x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Radek Lacko

8 důvodů, proč by měl Nemocnici Na Františku provozovat magistrát

V poslední době se mě lidé často ptají, proč si vedení Magistrátu hl. města Prahy myslí, že by měla být Nemocnice Na Františku provozována magistrátem. Rozhodl jsem se proto hlavní důvody stručně a jasně pojmenovat.

21.2.2018 v 14:45 | Karma: 9,48 | Přečteno: 111x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Lacko

Primární lékařská péče - realita versus naše očekávání

Místo prvního kontaktu pacienta a lékaře označujeme jako primární péči. Ta zároveň představuje místo, kam se pacient pravidelně vrací. Je z mého pohledu neméně důležitá než nemocniční péče. Jak zlepšit její dostupnost a úroveň?

14.2.2018 v 14:09 | Karma: 0 | Přečteno: 63x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Radek Lacko

Jak dál s nejstarším zdravotnickým zařízením na území České republiky?

Současná debata o Nemocnici Na Františku mě vedla k prostudování zajímavé historie tohoto zařízení a k zamyšlení, jak v kontextu historie řešit její budoucnost.

13.12.2017 v 13:56 | Karma: 11,33 | Přečteno: 335x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Radek Lacko

Děti z pražských dětských domovů na dlažbě neskončí!

Včera na mě na internetu vyskočil pesimistický článek o tom, jak děti z dětských domovů napříč ČR nemají většinou šanci zapojit se po odchodu z ústavu do běžného života, především najít si bydlení, práci. Jaká je situace v Praze?

9.11.2017 v 11:54 | Karma: 7,85 | Přečteno: 316x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 597x
Radní hlavního města Prahy pro oblast zdravotnictví a bydlení, zastupitel MČ Praha 4, otec tří dcer, ekonom, vášnivý houbař, turista a milovník přírodních krás, čtenář sci-fi, jogín amatér...

Seznam rubrik